• 0165 548824
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Samenvatting hoofdstuk 30 Financiële planning Bedrijfseconomie in Balans havo

Hieronder vind je de samenvatting van hoofdstuk 30. Onderaan de pagina vind je een link om de samenvatting te downloaden.

Hoofdstuk 30 Financiële planning

30.1 Begrote beginbalans

De investeringsbegroting is een overzicht van alle investeringen in activa die nodig zijn om het bedrijf te beginnen. Met een financieringsbegroting laat je zien hoe je aan het benodigde vermogen komt.

De combinatie van de investeringsbegroting en financieringsbegroting is de begrote beginbalans. Op de debet (activa) kant staan de benodigde kapitaalgoederen en op de credit (passiva) kant staat de manier waarop die kapitaalgoederen zijn gefinancierd.

 

30.2 Resultatenbegroting en liquiditeitsbegroting

Op de resultatenbegroting, ook wel genoemd exploitatiebegroting of begrote winst-en-verliesrekening, staan de geschatte kosten van een bepaalde periode tegenover de geschatte opbrengsten van dezelfde periode.

In de liquiditeitsbegroting zetten we de verwachte ontvangsten tegenover de verwachte uitgaven, van een bepaalde periode.

 

30.3 Begrote eindbalans

De begrote eindbalans kun je op twee manieren opstellen:

  • aan de hand van de beginbalans en verstrekte gegevens door van elk financieel feit de balansmutaties op te stellen;
  • aan de hand van de beginbalans en berekeningen voor de resultatenbegroting en liquiditeitsbegroting.

 

30.4 Niet-financiële informatie

De balanced scorecard (BSC) is een model dat door veel ondernemingen wordt gebruikt voor strategisch management en het behalen van langetermijndoelstellingen. Ondernemingen meten met indicatoren die invloed hebben op de onderneming.

De balanced scorecard bestaat uit vier perspectieven:

  • financieel perspectief,
  • klantperspectief,
  • perspectief van de interne bedrijfsprocessen en
  • perspectief van innovatie en groei.

De indicatoren die de onderneming gebruikt om de balanced scorecard toe te passen, heten kritische prestatie-indicatoren (KPI's). Deze KPI's worden uitgedrukt op een meetbare schaal. De kritische succesfactoren (KSF's) geven een kwalitatieve omschrijving van onderdelen van de onderneming waarin de onderneming moet uitblinken om succesvol te kunnen zijn.

De balanced scorecard is een communicatie- en informatiemiddel om het doel van een onderneming via interne communicatie aan alle medewerkers door te geven.

De implementatie van de balanced scorecard is nooit af. De onderneming zet langetermijnstrategie om in concrete doelstellingen. Vervolgens moeten deze doelstellingen worden gecommuniceerd en gekoppeld aan kritische prestatie-indicatoren.
Daarna stelt de onderneming plannen op hoe deze doelstellingen behaald kunnen worden. Na een bepaalde periode stelt de onderneming vast in welke mate doelstellingen behaald zijn. Op basis hiervan worden doelstellingen aangepast.
Ook kunnen op basis van ervaringen kritische prestatie-indicatoren worden aangescherpt of aangepast om beter te voldoen.

Het nadeel van de balanced scorecard is dat werknemers proberen de doelstellingen te behalen, maar als deze doelstellingen niet goed zijn gedefinieerd, kunnen dingen misgaan.

Beoordelingsexemplaar?

Vraag een beoordelingsexemplaar aan door een e-mail te sturen naar info@vanvlimmeren.nl . Zet in deze e-mail uw gegevens en de gegevens van de school/onderneming. Natuurlijk kunt u ook bellen.

Uitgeverij Van Vlimmeren B.V.
De Meeten 21
4706NJ Roosendaal

Tel: 0165 548824
Fax: 0165 548823
Mail: info@vanvlimmeren.nl
Web: www.vanvlimmeren.nl

KvK: 20080439

0Meer informatie?
Neem contact met ons op

Methodesites

Management & Organisatie in Balans voor het vak management en organisatie havo en vwo

Bedrijfseconomie in Balans voor het vak bedrijfsecononomie havo en vwo

Economie Integraal voor het vak economie bovenbouw havo en vwo

Integraal in Balans voor het vak economie en bedrijfseconomie onderbouw havo en vwo

Elementair boekhouden in Balans voor Elementair boekhouden/Basiskennis boekhouden (BKB)

Basiskennis ondernemerschap in Balans voor Basiskennis ondernemerschap (BKO)

Kostencalculatie voor onder meer Basiskennis Calculatie (BKC), Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) en Moderne Bedrijfsadministratie (MBA)

Financiering voor onder meer Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) en Moderne Bedrijfsadministratie (MBA)

Boekhouden en bedrijfsadministratie voor onder meer Elementair boekhouden/Basiskennis boekhouden (BKB), Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) en Moderne Bedrijfsadministratie (MBA), mbo, hbo en wo.

Copyright © 2025 Uitgeverij Van Vlimmeren BV.