• 0165 548824
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Samenvatting hoofdstuk 33 Regels winst-en-verliesrekening Bedrijfseconomie in Balans havo

Hieronder vind je de samenvatting van hoofdstuk 33. Onderaan de pagina vind je een link om de samenvatting te downloaden.

Hoofdstuk 33 Regels winst-en-verliesrekening

33.1 Algemene regels

De interne en externe winst-en-verliesrekening hebben een ander doel. De interne richt zich op het verschaffen van managementinformatie en de externe op het afleggen van verantwoording.

De toelichting op de winst-en-verliesrekening bevat een deel dat bestaat uit algemene gegevens zoals de waarderingsgrondslagen en een deel dat betrekking heeft op de specifieke posten zoals een specificatie van bestuurdersbeloningen en pensioenregelingen.

 

33.2 Modellen

In de externe verslaggeving zijn drie modellen voor de winst-en-verliesrekening. Het meest eenvoudige is model I waarbij de omzet en de inkoopwaarde volledig vervangen kunnen worden door de brutomarge. Dit model geeft dan ook niet veel informatie aan buitenstaanders. Voor een onderneming kan dat aantrekkelijk zijn.

De modellen E en F vermelden wel de netto-omzet (omzet na kortingen).

Bij de modellen I en E worden de kosten in categorieën (kostensoorten) weergegeven. Dit zijn de modellen met de categoriale indeling.

Model F maakt onderscheid tussen de wel rechtstreeks aan producten toe te rekenen kosten en niet rechtstreeks toe te rekenen kosten. Dit is de functionele indeling.

Bij alle modellen zie je het financieringsresultaat terug. Dat is het verschil tussen de interestbaten en interestlasten.

Elk model eindigt met het resultaat na belastingen: het resultaat voor belastingen verminderd met de te betalen vennootschapsbelasting.

Beoordelingsexemplaar?

Vraag een beoordelingsexemplaar aan door een e-mail te sturen naar info@vanvlimmeren.nl . Zet in deze e-mail uw gegevens en de gegevens van de school/onderneming. Natuurlijk kunt u ook bellen.

Uitgeverij Van Vlimmeren B.V.
De Meeten 21
4706NJ Roosendaal

Tel: 0165 548824
Fax: 0165 548823
Mail: info@vanvlimmeren.nl
Web: www.vanvlimmeren.nl

KvK: 20080439

0Meer informatie?
Neem contact met ons op

Methodesites

Management & Organisatie in Balans voor het vak management en organisatie havo en vwo

Bedrijfseconomie in Balans voor het vak bedrijfsecononomie havo en vwo

Economie Integraal voor het vak economie bovenbouw havo en vwo

Integraal in Balans voor het vak economie en bedrijfseconomie onderbouw havo en vwo

Elementair boekhouden in Balans voor Elementair boekhouden/Basiskennis boekhouden (BKB)

Basiskennis ondernemerschap in Balans voor Basiskennis ondernemerschap (BKO)

Kostencalculatie voor onder meer Basiskennis Calculatie (BKC), Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) en Moderne Bedrijfsadministratie (MBA)

Financiering voor onder meer Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) en Moderne Bedrijfsadministratie (MBA)

Boekhouden en bedrijfsadministratie voor onder meer Elementair boekhouden/Basiskennis boekhouden (BKB), Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) en Moderne Bedrijfsadministratie (MBA), mbo, hbo en wo.

Copyright © 2024 Uitgeverij Van Vlimmeren BV.